Blog iPad & Apple Pencil interieur tekenen | Interieurtekenen op iPad met Procreate

Blog iPad & Apple Pencil interieur tekenen

Met mijn nieuwe cursus ‘Plattegrond tekenen op de iPad’ leer jij om handmatig plattegronden te tekenen op de iPad. Deze plattegronden hebben evenveel sfeer als een écht handgetekende plattegrond op papier alleen hiervoor heb je geen papier en markers nodig maar de app Procreate, een iPad en een Apple Pencil. In deze blog licht ik graag aan je toe wat je nodig hebt op digitaal plattegronden te kunnen tekenen. Hopelijk kun je met mijn tips zelf aan de slag met digitaal tekenen op de iPad!

Procreate

Voor het tekenen van digitale plattegronden adviseer ik om de app Procreate te gebruiken. Het voordeel van Procreate is dat je hier niet aan een abonnement vast zit, maar dat het een eenmalige aankoop is van ongeveer € 9,99. Hoe fijn is dat? En met Procreate kan je écht gigantisch veel! Je hebt alle kleuren, mogelijkheden en materialen tot je beschikking en je hoeft er verschillende markers en materialen voor te bestellen! Nog een fijn voordeel dus als je niet (net zoals ik) gek bent om zoveel mogelijk verschillende markers verzamelen 🙂 In mijn cursus ga ik je álles leren over hoe Procreate werkt zodat je straks precies weet hoe je de mooiste sfeerplattegronden (op schaal!) maakt.

Cursus interieur tekenen op de iPad

iPad

Om te werken met Procreate heb je een iPad nodig. Zelf werk ik met een iPad Pro 12,9-inch (5e generatie) met een opslagcapaciteit van 1TB. Ik heb heel bewust gekozen voor een iPad met een groot scherm en een groot geheugen. Het grote scherm is prettig omdat ik dagelijks werk op deze iPad en ik het fijn vind om op een groot scherm te kunnen werken. Hierdoor heb ik meer overzicht en zijn details beter zichtbaar. Daarnaast is een groot scherm ook enorm handig als ik tijdens klassikale lessen iets voordoe voor mijn cursisten.

Welke iPads zijn er?

Er zijn op dit moment (zomer 2022) vier verschillende iPads te vinden in de winkel. De oudere generaties laat ik in dit overzicht buiten beschouwing.

  • De kleinste iPad mini 2021 / 6e generatie: Deze compacte iPad heeft een scherm van 8,3 inch
  • De voordeligste: iPad 2021 / 9e generatie:
  • Het scherm van deze iPad is groter (10,2 inch) dan dat van de iPad mini. Je hebt hier dus meer werkruimte
  • De nieuwste: iPad air 2022/ 5e generatie:
  • Kwalitatief goede sterke iPad met veel opties, met een fijn formaat scherm van 10,9 inch. Deze iPad heeft ook de beschikking over de snelle M1 chip, net als de iPad Pro
  • De uitgebreidste: iPad Pro 2021 met keuze uit 2 formaten, 11inch /3e generatie en 12.9inch / 5e generatie: Dit is de krachtigste iPad van dit moment. Deze iPad Pro’s hebben een M1 chip en veel werkgeheugen (RAM) waardoor je veel meer lagen kan gebruiken in Procreate
Cursus interieur tekenen op de iPad

Wil je de verschillende iPads en de specificaties naast elkaar bekijken? Op de website van Apple kun je alle iPads naast elkaar zetten:

https://www.apple.com/nl/ipad/compare/.

Handig!

Het grote RAM-geheugen (ook wel werkgeheugen genoemd) is fijn omdat je daardoor meer lagen kunt gebruiken in Procreate. De iPad Pro met 1 of 2 TB aan opslagcapaciteit wordt geleverd met 16 GB RAM, terwijl de andere modellen 8GB RAM hebben. Al met al komt dit er dus op neer dat je met de grootste versies van de iPad Pro dus met meer lagen kunt werken dan met de kleinere versies van de iPad Pro (en andere iPad modellen).

Het scherm van mijn iPad Pro bescherm ik daarnaast ook nog tegen krassen met de Paperlike screenprotector iPad Pro 12,9 inch. Daarmee zit er een beschermingslaagje op mijn scherm en heb ik tegelijkertijd het gevoel dat ik echt op papier teken.

Cursus interieur tekenen op de iPad

Apple Pencil

Als je digitaal wilt tekenen met een iPad en Procreate, dan is de Apple Pencil echt een musthave! Maar wat is een Apple Pencil nou precies? De Apple Pencil is eigenlijk een hele uitgebreide pen waarmee je de iPad kunt bedienen. Hij heeft meerdere sensoren waardoor je bijvoorbeeld een dunne lijn krijgt als je zacht drukt, en een dikkere lijn als je harder drukt. Hij werkt heel intuïtief en er is nauwelijks vertraging dus je ziet direct wat je doet. Er zijn inmiddels twee versies van de Apple Pencil. Het voordeel wat de Apple Pencil 2nd generation heeft is dat daar twee actieknoppen op zitten waarvan je zelf kunt bedenken waar je die voor inzet. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om hiermee snel te kunnen gummen of iets ongedaan maken. Ideaal!

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met deze informatie. Hopelijk kun je hiermee goed voorbereid aan de slag met mijn nieuwe cursus interieurtekenen ‘Plattegrond tekenen op de iPad’. Als je zowel op papier als digitaal prachtige handgemaakte plattegronden kunt maken, ben je uniek in je vak en val je (nog meer) op. Want ook op de iPad kun je tekenen in jouw eigen unieke stijl! Daarnaast kun je zaken veel sneller aanpassen en bijwerken dan wanneer je op papier werkt. Ik kan echt niet wachten om te zien wat voor mooie tekeningen iedereen gaat maken met deze nieuwe cursus!

En mocht je nog vragen hebben over mijn nieuwe cursus, de Apple Pencil of mijn iPad Pro; neem gerust contact met me op!

No Comments

Post a Comment